fbpx

A CICD egy kollégiummal rendelkező iskola – sokunk otthona lesz hosszú ideig, és neked is ez lesz a bázisod a választott program során.

A programon belüli napi oktatási és tanulmányi tevékenységeken kívül, sok más színes és változatos program is zajlik azalatt az idő alatt, míg a CICD-ben élsz.
Egy koncentrált tanulmányi élményben lesz részed: azon túl, hogy rengeteget olvasol, tanulsz és értelmezed az olvasottakat, felkészülsz arra a periódusra, ami az iskolában és a projekt ideje alatt vár rád. A csoporttársaiddal közösen megvitatjátok a Világot jelenleg égető problémákat, az emberiség jövőjét, tanulmányi utakat folytathattok a különböző közösségek között, amelynek során eldöntitek, hogy hogyan tudtok közösen cselekedni a helyi közösségekkel a már megvitatott problémák kiküszöbölésére. A tanulmányok mellett az iskola mindennapi ügyeinek szervezésében is aktívan részt kell majd vennetek.

A kollektív életmód - és az ok, amiért ezt választottuk

Úgy döntöttünk, hogy az életet kollektíven szervezzük a CICD-ben - nem azért, mert nem lehetne másképp, hanem mert számunkra ez az egyetlen elfogadható mód.
Mindannyian egy célért vagyunk itt: VÁLTOZÁST akarunk létrehozni a Világban, ezért együttműködünk a bolygó legszegényebb embereivel, hogy változást-, javulást hozzunk az életkörülményeikben. Ugyanakkor egy pozitív kultúrát akarunk felépíteni, szórakozni és élvezni akarjuk az életet - miközben keményen harcolunk együtt azért, hogy elindítsuk a változást!
A CICD diákjaként nagy kihívást jelentő program áll előtted. Az alapvető séma az, hogy mindenki megtalálja az együttműködés megfelelő módját a csapatok és a diákok illetve a tanárok és a többi munkatárs között annak érdekében, hogy minden megfelelően működjön, és a csapatok számára a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk céljaik eléréséhez. Ha nem tartunk össze, akkor ezt nem lehet kivitelezni
A vezetés és az együttműködés képességeit a leghatékonyabban "tanulás tapasztalás által” lehet elsajátítani.
A közös kollektív életmód kiindulópontja a mindennapi életben sokunk számára olyasvalami, amihez nem vagyunk hozzászokva, ezért egyfajta önképzésre és adaptációra van szükség. Mert gyakran felállítunk magunkban egy normát, ahol mindig az egyén és az ego kerül középpontba és soha vagy csak nagyon ritkán cselekszünk egy közösség tagjaként.
De a sok-sok ember által lassú és áldozatos munkával teremtett változások és fejlemények többnyire észrevétlenek és láthatatlanok maradnak, nem jelennek meg a médiában, annak ellenére, hogy mély és hosszú távú hatásuk van. A Humana People to People és sok más segélyszervezet munkája példa erre. A szegénységben élők munkája, - az, aki a családja számára napról napra biztosítja a megélhetést lehetetlen körülmények között, miközben az AIDS-el és az éhezéssel kell szembenéznie. Hatalmas erőfeszítéseik nem teszik őket híressé vagy ünnepelté, de ők azok az emberek, akikkel vállvetve harcolunk azért, hogy közösen egy jobb életet kovácsoljunk.

 

Közös találkozók

Hetente egyszer a diákok, a tanárok és a személyzet találkoznak, hogy különböző, közös pontokon megvitassák a teendőket. A mindennapi életünkben felmerülő fontos kérdésekben vitatkozunk, mint például: megnézzük az épületek állapotmegőrzése céljából milyen karbantartási munkákra van szükség vagy, hogy a közös kertünkben milyen munkák várnak még ránk, üdvözöljük az új diákokat, megbeszéljük az étkezési költségvetést és a menüt, valamint támogatjuk a helyi kifőzdét is . A diákokból és tanárokból álló szűk „vezetői” bizottság néhány nappal előre találkozik és egyeztet az ülés előkészítésében.

 

Felelősségi területek és az iskola működtetése együtt

A CICD hallgatójaként több olyan "hallgatói szereppel" találkozol majd, ami nagyon különbözik attól, amit valószínűleg korábban megszoktál. Azzal, hogy részt veszel mindazokban a tevékenységekben, amelyek a kollégium mindennapi életéhez tartoznak, a hallgatók és a személyzet többi tagjával együtt a közösség szerves tagjává válsz.

Ez sok más dolgot is magával hoz: több munkát, több tanulást, több személyes fejlődést, több barátságot és összefogást!
Az iskolát együtt működtetjük, ami azt jelenti, hogy az iskola mindennapi munkájában és működtetésében aktívan részt vállalsz.
Vannak különböző felelősségi területek, mint például az élelmiszer-vásárlás, a szennyvíz-rendszer karbantartása, a tűzriasztók ellenőrzése… Amikor elkezded a programot, te és csapatod megosztja egymással a különböző munkákat, és a többi csapattal együtt felfedezitek az iskola minden épületét és teljes területét.
Emlékeztetnünk kell arra, hogy csak akkor tudjuk a közösségi életünket mindenki számára jobbá tenni, ha együtt dolgozunk. Amikor egy közösségben élsz, jobb, ha kicsit többet vállalsz annál, mint amit elvárnak tőled.
Az iskola működtetése, a hely ahol élünk és a saját életkörülményeink megfelelő szinten tartása mindenki felelőssége. Ha kényelmes, tiszta és boldog iskolát szeretnél akkor a te kezed munkájára is szükség van.

 

A napi teendők a következőképpen szerveződnek:

 • Mindenki részt vesz a szállások takarításában heti egy alkalommal
 • A diákok és a tanárok minden reggel kitakarítják az iskolaépületet.
 • Mindenki részt vesz a konyha rendben tartásában. Attól függően, hogy hány ember van az iskolában, be leszel osztva a mosogatás-, főzés vagy kenyér-sütés munkarendjébe heti egy-, két- vagy talán három alkalommal.
 • Minden szerdán délután tartunk egy Common Action-t (Közös Akció)

 

A Felelősségi területek:

 • Élelmiszer
 • Egészség és biztonság
 • Takarítás
 • Sport és kultúra
 • Járművek
 • Szállás
 • Szennyvíz
 • Számítógépek és hálózat
 • A park
 • Building Weekend

Minden hónapban közösen az összes diák és oktató tartunk egy „építési hétvégét” (ún. Building Weekend-et). Ennek a hétvégének a lényege, hogy az épületeket és a hozzátartozó parkot illetve a kertet építsük, szépítsük és elvégezzük a legfontosabb épületi- és eszköz-karbantartási munkálatokat. Ezek a hétvégék szintén lehetőséget adnak, hogy különböző szervezési és gyakorlati tudásunkat fejlesszük. A Building Weekend alatt végrehajtandó munkálatokat, a munkacsoportok megszervezését, az étel és frissítő beszerzését és az esti programokat az arra kijelölt DI (fejlesztési tanácsadó – diák) fogja megszervezni.