fbpx

Oktatási programok a CICD-nél

19 2

Számos különböző tanfolyamot vezetünk a CICD-nél. Célunk egy olyan kurzusterv elkészítése volt, amely lehetővé teszi, hogy

sok különböző ember kerüljön be a programjainkba, és hozzájáruljon egy jobb világ kialakításához. Néhány résztvevő felső fokú angol tudással rendelkezik, néhányan alig értik a nyelvet. Egyeseket nem, másokat különösen foglalkoztat a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, míg megint mások pedig utazni szeretnének, világot látni és új dolgokat megtapasztalni. Nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy mindig ilyen sokszínű társaságot tudhatunk az iskolánkban.
A programjainkban egy dolog van, ami közös – hogy jelentős hangsúlyt fektessünk a mai világunk égető problémáira. A CICD az aktivisták iskolája és azoké, akik meg szeretnék változtatni a világot. Az itt élők egy jobb világot álmodnak, és hajlandóak is tenni érte.
A kihívások, melyekkel szembe kell néznünk ijesztőnek tűnhetnek számunkra. A világ lakosságának a fele még mindig rendkívüli szegénységben él. Európában a gazdagok és a szegények között egyre nagyobb a szakadék – az Egyesült Királyság lakosságának növekvő része például komoly nehézségekkel küzd. Földünket olyan mértékben bántalmazták a hatalmon lévők, hogy emiatt ma katasztrofális következményekkel kell szembesülnünk. A háborúk tombolnak. Az emberek milliói kénytelenek elmenekülni otthonaikból, hogy megpróbálják elkerülni a szegénységet és a háborút.
Nem várhatunk arra, hogy a hatalmon lévők megváltoztassák útjukat – cselekvésre van szükségünk. És ezt csináljuk mi, mint „szegénység ellen küzdők” vagy „klíma aktivisták”.
Minden program tartalmaz egy „képzési időszakot”, egy „szolgálati” (önkéntes munka Afrikában vagy Indiában) és egy „lezáró időszakot”, mely utóbbi a “Bringing It to the Public” ("Nyilvánosságra hozatal") nevet kapta.
A „képzési időszak” elméleti és gyakorlati tanulást foglal magába. Hisszük, hogy mélyebben meg kell értenünk, melyek azok a dolgok, amelyek a cselekvéshez szükségesek. Ez a megértés a tanulásból, kutatásból, emberekkel való találkozásokból és felfedezésekből származik. És mindez a cselekedeteken keresztül jön létre – a CICD-ben, a helyi közösségben, Nagy Britanniában és Európa más helyein. A résztvevők tehát már a képzési időszakban elkezdenek munkálkodni egy jobb világ kialakításáért.
A „szolgálati időszak” Afrika vagy India területén zajlik fejlesztési projektek megvalósításával. Úgy döntöttünk, hogy együttműködünk az Humana People to People civil szervezettel, amely több száz fejlesztési projektet indít Afrikában, Ázsiában és Amerikában. Lassan, de biztosan több ezer Fejlesztési Tanácsadó és Klíma Aktivista hagyta ott lábnyomát a szegénység sújtotta országokban. Olyan területeken indítottak el változást, mint a megelőzhető gyermekkori halálesetek, az AIDS és a malária, valamint az éghajlatváltozás következményei. A „szolgálati” időszakban az adott csapatok triókba szerveződnek, és úgy munkálkodnak különböző helyeken.
A „lezáró időszak” – „Bringing It to the Public” – az a periódus, amikor átadod tudásodat és tapasztalataidat, hogy még sokan mások követhessék a Te példádat. Ez számos módon történhet: előadások, cikkek újságokban és weboldalakon, európai turné.
Korábban azt mondtuk, hogy a kihívások ijesztőek lehetnek - de amikor összejön egy csapat, rájövünk, hogy együtt igenis képesek vagyunk VALÓDI változást elérni. Ez talán tovább tart, mint ahogy szeretnénk, de biztosan bekövetkezik.